algehele misere

Een onbestemd gevoel, lusteloos, weinig tot geen energie, nergens zin in en geen belangstelling meer in je omgeving. Je hebt een goede en wellicht ook leuke baan, fantastische kinderen die het goed doen op school, een ambitieuze partner, uitjes en etentjes met vrienden, naar de sportschool of dagje sauna en twee keer per jaar op vakantie. Alles lijkt aanwezig om gelukkig te zijn.

Maar ondertussen heb jij het gevoel alsof er in jouw leven iets ontbreekt en je voelt je niet (meer) gelukkig. Te lang is er niet of nauwelijks stil gestaan bij wat je nou daadwerkelijk voelt. Het gevoel dat je kwijt bent geraakt in de drukte van alle dag. Het is er vaak letterlijk in geslopen waardoor je er uiteindelijk in vast bent gelopen.

Dat geldt voor veel gevoelens zoals liefde, verdriet, blijdschap maar ook irritatie en boosheid die veel meer aanwezig zijn dan je zou willen. Soms besef je dat je eigenlijk niet meer weet wie je werkelijk bent, laat staan wat je gelukkig maakt.

Het cirkeltje wordt langzamerhand een negatieve spiraal en je raakt steeds verder van jezelf en daarmee van je gevoel af. Iedere emotie mag er zijn en hoeft niet te worden weggestopt om door te kunnen gaan. Maar daar wringt waarschijnlijk juist de schoen.

Dat alles er is wat je hartje zou ‘moeten’ begeren, krijg je notabene ook vaak bevestigd door je omgeving. Jij moet wel héél gelukkig zijn dat je alles zo goed voor elkaar hebt. Ja hoor tuurlijk, het gras lijkt tenslotte altijd groener bij de buren of aan de overkant. But the grass is greener where you water it. Tijd dus om je eigen gras water te geven en te voeden zodat het weer kan groeien en kan leven. Dat jij weer het gevoel krijgt dat jij weer zin en energie hebt in de dag en invloed kan hebben op jouw leven en het geluk daarin.

Haptotherapie kan je helpen om te leren dat je weer terugkomt bij jezelf en je gevoel. Door in haptotherapeutisch gesprek te gaan om de situatie te verkennen zoals hij nu is en wat er veranderd kan worden. Kunnen er dingen anders gaan dan ze nu gaan en hoe kun jij daar zelf invloed op hebben? Waar kun je meer gaan zaaien om weer te kunnen oogsten? Welke kraan kan je dichtdraaien zodat je minder leeg loopt? Wie ben jij als persoon en wat zou je willen? Hoe reageer jij bijvoorbeeld op situaties in je werk of thuis? En hoe voel je je dan? Vraag je om hulp of ben je juist een perfectionist en doe je alles liever zelf? Ben jij die denker die graag veel onder controle heeft?

Door middel van aanrakingen en (ervarings-)oefeningen tijdens de sessies haptotherapie zal je leren veel meer uit je hoofd te gaan en (terug) naar je lichaam om te voelen. Hiermee raak je weer verbonden met zowel jezelf als geheel maar ook met je omgeving. Je maakt echt ruimte voor jezelf om weer te ontdekken wie je nou echt bent, waar je staat, wat je écht wilt, wat je voelt en wat bij je past. Je lichaam (voelen) en alsmaar denkende brein worden meer een geheel.

Doordat je letterlijk minder vast zult gaan zitten in lijf en situatie, zal je letterlijk meer gaan zien door echt te kijken en te ervaren door echt te voelen. Dat negatieve gevoelens er ook mogen zijn zonder dat ze te veel invloed op jou hebben. Dat positieve gevoelens en verlangens weer ontdekt worden zodat je het groene gras onder je voeten weer kunt voelen
en zie dat jouw gras minstens net zo groen is als aan de overkant. Of kan worden zolang je je gras voedt.

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 19 februari 2019