Meet-ing heeft dit jaar geen contracten meer getekend

De nieuwe tarieven van Meet-ing staan online.
Al enige jaren tekent Meet-ing niet alle contracten meer. Dit heeft alles met de inhoud van deze contracten te maken. Afgelopen jaar is er veel in de media hierover gezegd, in specifiek de behandelindex. In het kort komt het er op neer dat de zorgverzekeraar in een contract neer legt hoe deze de samenwerking met (in dit geval) de fysiotherapeut wil. Dit is op zijn zachts gezegd een eenzijdig contract. In mijn optiek staat dit los van kwaliteit en staat het bol van regels, algemeenheden en procedures. Om fysiotherapie uit te kunnen oefenen op een manier waar ik achter kan staan ben ik genoodzaakt om geen contracten meer te tekenen.

Dit is niet zonder consequenties, daar ben ik mij bewust van. Het is voor mij van belang dat jij je daar ook bewust van bent.
Als je bij Meet-ing fysiotherapie neemt dan kunnen hier consequenties aan hangen, afhankelijk van de zorgverzekeraar (en polis) waarvoor je gekozen hebt. Heb je voor een naturapolis gekozen dit jaar dan kan het betekenen dat je een deel van de behandeling zelf moet betalen.
Heb je voor een restitutiepolis gekozen dan wordt ook de fysiotherapie bij Meet-ing volledig vergoed. Dan mag je dus zelf kiezen bij welke hulpverlener je je zorg vandaan haalt, zonder dat de zorgverzekeraar hier beperkingen op legt.
Als je wilt weten hoe niet-gecontracteerde fysiotherapie bij jouw zorgverzekeraar vergoed wordt klik dan hier.

Hoe werkt nou de financiële afhandeling wat betreft fysiotherapie (en ook haptotherapie) bij Meet-ing?
Een maal per maand krijg je een factuur via de mail. Deze factuur voldoe je, binnen de betalingstermijn, aan Meet-ing. Vervolgens stuur je zelf de factuur door naar je zorgverzekering en afhankelijk van je polis worden deze kosten, geheel of gedeeltelijk, vergoed.
Dit jaar voor het eerst heeft Meet-ing (voor de overzichtelijkheid) met geen enkele zorgverzekeraar een contract afgesloten. Dit geldt dus voor alle behandelingen.
Op deze manier is meteen duidelijk wie verantwoordelijk is voor wat. Meet-ing voor de zorg, jij voor de betaling ervan en de zorgverzekeraar voor de vergoeding.
Zo wordt een mistige en onduidelijke communicatie voorkomen. En wordt vermeden dat de zorgverzekeraar iets anders zegt tegen jou dan tegen mij.
Meer informatie hierover kan je vinden in de uitzending over de behandelindex van de AVRO (http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/11-10-2016/de-behandelindex/).

Wat betreft de zorg van Meet-ing zit er een verschil de type behandeling. Fysiotherapie en haptotherapie zijn verschillend niet alleen qua inhoud maar ook qua vergoeding.
Alleen in de fysiotherapie werkt men met contracten, haptotherapie kent dit niet.
Zowel fysiotherapie en haptotherapie worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Echter fysiotherapie doorgaans uit het potje beweegzorg en haptotherapie doorgaans uit alternatieve geneeswijze.

Het is van belang om zelf duidelijk te krijgen wat je vergoeding is, zodat je later niet voor onverwachte kosten komt te staan! 


Publicatie: 3 januari 2017