grenzen haptotherapie

Op het werk weten de meeste collega’s jou wel te vinden als er iets gedaan moet worden. Je helpt graag en vol enthousiasme doe je de extra werkzaamheden naast je eigen werk. Voor jezelf waarschijnlijk heel gewoon omdat je graag anderen wilt helpen. Vrienden kunnen ook altijd op je rekenen en je staat graag klaar met hulp. Kijk je om je heen en bedenk je ‘dat kan ik ook nog wel even…’.

Maar doordat je eigenlijk nooit nee zegt en dus je grenzen niet aangeeft, blijven mensen vaak jou om hulp vragen en zelfs daarop rekenen. Iedereen is het gewend, inclusief jijzelf. Iemand moet het doen tenslotte. Nee zeggen wordt hierdoor alleen maar moeilijker. Je voelt je steeds meer belast en kan het steeds minder aan. Het kost je letterlijk te veel. Eigenlijk zou je best vaker nee willen zeggen zodat je meer tijd hebt voor jezelf en de dingen doet die voor jou belangrijk zijn.

Zeg jij geen nee omdat je bang ben om niet aardig te worden gevonden? Of uit angst om vriendschappen te verliezen of wellicht zelfs je baan? Ben je bang om afgewezen te worden? Of is ja zeggen gewoon iets wat je altijd gedaan hebt, zo gewend bent.

Door te vaak ja te zeggen, zorg je niet altijd goed voor jezelf en kan er ‘please gedrag’ ontstaan. Waar je zelf uiteindelijk allesbehalve een goed gevoel bij hebt.

Want ‘ja’ zeggen tegen jezelf betekent soms dat je ‘nee’ moet zeggen tegen anderen. Grenzen aangeven levert uiteindelijk veel meer op doordat ervoor zowel jou als je omgeving meer duidelijkheid is. Duidelijkheid over wie jij bent en wat je in de aanbieding hebt en wat niet.

Maar hoe doe je dat? Waar ligt eigenlijk jouw grens? Wat vind je moeilijk in het grenzen aangeven en wat doet het met jou in je gevoel? Hoe ga je om met alle gevoelens die omhoog komen als je wel eens ‘nee’ zegt?

Door bewust bij jezelf stil te staan en te zien waar de onzekerheden zitten, kun je grote vooruitgang boeken. Een haptotherapeutisch gesprek en oefeningen leren om in te zien hoe je op situaties en je omgeving reageert maar ook hoe je dit voortaan anders kunt doen. Dat er een middenweg kan zijn tussen het op je achterste benen gaan staan en nee zeggen, of gelijk ja roepen dat jij het wel doet.

Bij haptotherapie kun je door middel van gesprek, oefeningen en aanrakingen ervaren wat je voelt. Je komt dichter bij jezelf en in je eigen kracht waardoor je meer voor jezelf op kunt komen. Door meer bewust te worden wat er gebeurt en te voelen wat je goed doet, en wat niet, kan je jezelf meer trouw blijven. En als je jezelf meer trouw blijft, wordt je minder afhankelijk van de mening van anderen. (Door minder bezig te zijn met wat anderen van je denken en verwachten, kun je veel meer zien en voelen wat goed is voor jou. )

Als je ‘nee’ voelt en je ‘ja’ zegt ben je niet alleen niet duidelijk naar de ander, maar kan dat op termijn ook heel verwarrend voor jezelf werken. Doe je dat te vaak dan kan het zo zijn dat je zelf niet meer weet wat je wel en niet wilt.

Werken met grenzen kent zo verschillende invalshoeken; grenzen kunnen voelen, grenzen kunnen aangeven / delen met de ander, en grenzen bewaken. En welke grens kies je om te hanteren? De grens van ‘ik vind het niet meer leuk’ of de grens ‘ik kan niet meer’, of iets er tussen in.

Dit hele proces doe je in contact met jezelf en de ander. Niet perse tegen de ander.

Haptotherapie kan je helpen om eerder bewust te worden van de signalen die je van jezelf krijgt. Met deze bewustwording ontstaat een keuze. Een keuze om te doen wat je deed (als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg) of iets anders uitproberen. Dat uitproberen gaat dikwijls gepaard met angst, schuldgevoel en andere ‘groeipijnen’.

Groeien om te worden wie je bent. Want met jouw grenzen ontstaat ook jouw ruimte.

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 21 juni 2019