Het is maandagmorgen en de wekker gaat vroeg, na een ochtendritueel beland je in de auto. In weer een lange file in het donker. Op het werk is het druk en je hebt nauwelijks tijd om te eten. Iedereen vraagt wat van je en dat ene gesprek met je manager liep voor geen meter. Veel te laat stap je weer in de auto op weg naar huis. Waar je partner en/of kinderen ook je aandacht vragen. Waar je overdag niet aan toe kwam, werk je in de avond nog weg om daardoor met een druk hoofd veel te laat naar bed te gaan. De volgende dag herhaalt het zich het ritueel voor weer 4 lange dagen.

Waar ben ik nou helemaal mee bezig? Is dit het leven wat ik wil? Was dit nou het leven waar ik van droomde? Ben ik geworden wie ik wilde zijn? Wie ben ik eigenlijk? Wil ik dit nog jaren zo verder? Ben ik nog gelukkig?

Het besef van je twijfelen kan je behoorlijk wankel maken. Deed je eerst wat er van je verwacht werd en van je gevraagd werd, merk je nu ineens twijfels op. Je zekerheid die vanzelfsprekend aanwezig was, neem je onder de loep en kan zelfs ineens een hele nieuwe onzekerheid vormen.

Een pad dat gelegd werd, blijkt toch meerdere paden te hebben die kunnen worden bewandeld. Door een lange tijd als het ware op een automatische piloot te hebben geleefd, kunnen keuzes voor deze nieuwe paden, behoorlijk binnen komen. Je kunt zelfs van deze nieuwe gevoelens erg terugdeinzen. Nieuwe keuzes maken, zet het oude bekende en veilige op ‘losse schroeven’.

Een lange tijd heb je veel ‘in je hoofd’ geleefd door altijd te denken en te overdenken waardoor je daadwerkelijk minder hebt ervaren en dus zeker minder of niet hebt gevoeld. Op het moment van twijfelen, kan ook dat besef naar voren komen. Voel ik nog wat voor mijn partner? Voel ik me nog gelukkig in mijn (woon)omgeving? Voel ik me nog goed in de relaties met mijn vrienden? De ene twijfel kan de andere aanwakkeren als een soort van domino-effect. Of die ene twijfel kan zo groot worden dat het alles overheerst.

Maar ook kun je twijfelen uit onzekerheid over jezelf. Bang om verkeerde keuzes te maken of bij een bepaalde keuze niet meer terug te kunnen. Maar klopt het wel dat je niet meer terug kunt? Zit je er echt voor altijd aan vast? Angst voor spijt, niet de pijn van afscheid willen.

Je kunt altijd terug of een nieuwe keuze maken. Toch wil je het liefst garantie. Maar helaas bestaat die garantie niet. Tot aan de deur en niet verder!

Twijfel kan een manier zijn om geen beslissing te hoeven maken. Wil je zeker weten dat het nooit fout gaat? Maak dan nooit een beslissing. Dat is ook een keuze! En zo blijf je nadenken en laat je het niet los. En dat is precies wat de meeste mensen doen als ze twijfelen. Ze gaan eindeloos nadenken. Ze piekeren, malen, twijfelen en aarzelen over die ‘beste’ keuze …vermijden. Hoe langer je nadenkt, hoe meer je gaat twijfelen! Uiteindelijk verlam je zo jezelf.

Een voorbeeld hiervan in de literatuur is Hamlet die in het gelijknamige stuk van Shakespeare letterlijk gek wordt van de twijfel. To be or not to be!

Twijfelen aan jezelf in welke vorm dan ook, zorgt voor veel denken en minder contact met je gevoel. Het voorkomt dat je je goed voelt over jezelf, je leven en je keuzes. Twijfelen kan behoorlijk geluk en succes blokkeren. Tijd om het meer los te laten in het hoofd en verder af te dalen naar het gevoel. Weer vertrouwen op je intuïtie en dus letterlijk je onderbuikgevoel.

Twijfelen aan haptotherapie? Niet doen! Bij haptotherapie kom je door middel van gesprek, oefeningen en aanrakingen weer bij jezelf terecht. Opnieuw ontdekken en zelfs weten zonder te denken wat goed voor je is. Keuzes kunnen maken. Gevoelens die al die tijd in je zijn opgeslagen. Weer vertrouwen op jezelf door bij je gevoel te komen. Weten dat diezelfde wijsheid in jezelf zit. Blokkades kunnen letterlijk voelbaar worden.

De balans tussen voelen, denken en doen wordt, door middel van oefeningen en gesprekken, weer opgemaakt door haptotherapie. Als voelen, denken en doen op elkaar aansluiten zijn we wie werkelijk zijn; onszelf. Zonder twijfel mogelijk!

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 26 december 2019