Persoonlijke ontwikkeling

Groei en ontwikkeling. We hebben er allemaal mee te maken. Zeker als baby en als kind maak je flinke stappen in lichamelijke groei maar ook de mentale groei is groot. Kun je eerst alleen maar liggen op je rug, een jaar later kun je lopen, Zo zeg je alleen maar ‘bababa’, een paar maanden later komen de eerste woorden en zelfs zinnen. Ontwikkeling gaat door ondanks dat er geen fysieke groei meer is. Zelfs als je de leeftijd hebt dat je begint te krimpen, kun je persoonlijk nog steeds groeien! Onze persoonlijke ontwikkeling stopt pas als wij dat doen.

Dat wat je meemaakt, geleerd hebt en hoe je bent opgegroeid, dragen allemaal een steentje bij in je persoonlijke ontwikkeling. Je hele geschiedenis vormen de bouwstenen van je ontwikkeling. Vaak zie je pas achteraf welke stappen je allemaal hebt gemaakt in je ontwikkeling. Terwijl als je er middenin zit, je het gevoel kan hebben dat je stil staat. Is deze stilstand achteruitgang? Of misschien hooguit een break ter bezinning?

In de loop der tijd ben je mede geworden wie je nu bent door al deze ontwikkelingen. Persoonlijke groei van binnenuit begint met een dosis zelfkennis en zelfreflectie. Weet je wie bent, waar je voor staat, wat je kwaliteiten en talenten zijn? En weet je ook wat je zwakke punten zijn, je valkuilen maar ook wat jouw uitdagingen zijn? Kun jij jezelf accepteren en waarderen om wie je bent? Dit geeft namelijk het zelfvertrouwen om verder te groeien. Deze zelfkennis is de basis en des te steviger de basis, des te verder je zult groeien.

Om te groeien, verder te ontwikkelen zal je buiten je comfort zone moeten gaan. Alleen doen wat je al kan zal je niet altijd verder brengen. Als ik mijn conditie wil verbeteren zal ik uit m’n comfort zone moeten komen en moe moeten worden en vaak ook pijn moeten verdragen. Pas dan krijgt mijn lijf een prikkel om aan te passen. Met persoonlijke groei en ontwikkeling is dat niet anders. Door het focussen op de kwaliteiten van anderen, kunnen frustratie en stress het gevolg zijn. De ander zal het in jouw ogen altijd beter doen. Hierdoor kun je je eigen groei belemmeren.

Iedereen z’n comfort zone is anders, we zijn immers allemaal anders (uniek ja). Voor de een zal z’n comfort zone eruit zien om altijd alles er maar uit te flappen. Terwijl de ander z’n mond liever niet open doet. Een is niet goed of slecht. Het enige belang is of het voor je werkt of niet.

Hoe fijn is het als jij meer zelfwaardering kunt krijgen waardoor er meer zelfvertrouwen ontstaat. Zelfvertrouwen om persoonlijk te groeien en verder te komen met jouw kwaliteiten en talenten. Kleine stapjes en zelfs grote stappen maken om daar te komen waar je eigenlijk naar toe zou willen. Bijvoorbeeld met onbekende een gesprek voeren, solliciteren naar die leuke baan waarbij je toch presentaties moet houden of die single collega aanspreken omdat je die zo leuk vindt. Je kwetsbaar opstellen bij mensen om wie je geeft zodat ze je echt mogen zien zoals je bent.

Maar we kunnen ook vanuit een hele andere hoek kijken; bijvoorbeeld stoppen met roken, of minder drinken, meer bewegen. Er zijn verschillende vormen van persoonlijke ontwikkeling. Sta maar eens stil welke ontwikkeling jij zou willen doormaken, wat zou jij anders willen zien?

Met haptotherapie is het mogelijk om verder te komen in je persoonlijke groei doordat denken, voelen en doen centraal staan tijdens de sessies. Met de gesprekken leer je gevoelens herkennen, verkennen en erkennen. Welke situaties ga jij uit de weg? Wat gebeurt er van binnen als jij een gesprek wilt aangaan / iets wil doen? Wat voel je? En kan je het zo ombuigen dat deze gevoelens niet de overhand nemen? Je leert zelf invloed te krijgen in de situatie en je zult je patronen herkennen zodat je deze kunt doorbreken.

De sessie haptotherapie is zo ingericht dat je je eigen comfort zone leert kennen en de onzekerheden en/of (sociale) angsten gaat herkennen als je hieruit beweegt. Omdat dit in een veilige omgeving gebeurt, kun je als het ware oefenen, voelen en ervaren hoe het is, maar juist ook hoe je het anders kan doen…

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema’s die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z’n vak).


Publicatie: 12 januari 2019