Mensen hunkeren naar intimiteit. We willen beminnen en bemind worden. Baby’s kunnen zich bijvoorbeeld niet goed ontwikkelen zonder fysiek en emotioneel contact (affectiviteit) met een ander mens. Een liefdevolle relatie met een ander persoon maakt dat we ons gewaardeerd en gekoesterd voelen wat goed is voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Intimiteit is een ervaring van verbondenheid en saamhorigheid tussen mensen. Deze verbondenheid kan lichamelijk, emotioneel, psychisch of spiritueel zijn.

 

Meestal denken we bij lichamelijke intimiteit in eerste instantie aan seksuele omgang. Maar ook andere vormen van fysieke intimiteit komen voor: je slaat je arm om elkaar heen of je zit dicht tegen elkaar aan, je loopt gearmd met je vriend of vriendin, geeft iemand letterlijk een schouderklopje of gebruikt deze juist om uit te huilen.

 

Bij emotionele intimiteit deel je gevoelens met elkaar of maak je de ander deelgenoot van je eigen gevoelens. Je gunt elkaar en kunt elkaar een kijkje geven in je innerlijke wereld. Je laat iemand emotioneel dichtbij komen.

 

Spirituele intimiteit wordt ervaren door personen die filosofische opvattingen delen. De gemeenschappelijke opvatting of ervaring schept dan een sterke band, waardoor je zeer nabij de ander voelt zonder enige vorm van grenzen.

De beleving van intimiteit kan door nare/slechte ervaringen in het verleden flink zijn verstoord, beschadigd. Intiem zijn na zo’n ervaring (bijvoorbeeld seksueel misbruik, een traumatische bevalling of geweld) kan een flinke stap zijn.

Vaak denken we ‘dat is mij niet overkomen’ en ‘ik moet me niet zo aanstellen, gewoon schop onder m’n kont krijgen’ of ‘ik heb niemand nodig’. Niet alleen de grote trauma’s hebben effect op ons. Het zijn ook vaak de kleine dingen in je geschiedenis die mee spelen. Wanneer je boosheid, verdriet of angst niet welkom was op dat moment, een ogenschijnlijke onbelangrijke afwijzing. Wanneer er gewoon geen tijd en/of ruimte voor je was, omdat mensen om je heen te druk waren met andere dingen (druk met werk, zorg voor zus/broer/ouder/zelf).

Zowel het vertrouwend als genietend vermogen zijn flink aangetast en veelal geblokkeerd. Intimiteit vraagt een vermogen tot liefhebben, ervaren wat iets met je doet, je openstellen voor een ander en dus ook kunnen ontvangen. In contact te zijn met jezelf en de ander.

Maar ook vanuit jezelf kunnen er blokkades zijn om intimiteit aan te gaan. Voel je je onzeker over je uiterlijk? Heb je vaak gehoord dat je niet aantrekkelijk bent of niet mooi genoeg bent. Ben je gepest in je verleden? Heb je van je ouders of omgeving nooit complimenten gekregen en met name te horen gekregen wat je niet goed deed?

Het gevoel van afgewezen en niet geaccepteerd worden, kan intimiteit flink in de weg staan ondanks de (soms zelfs onbewuste) behoefte daaraan. Waarschijnlijk heb je gedrag ontwikkeld om jezelf voor een nieuwe afwijzing te behoeden en jezelf te beschermen. Niemand meer echt toelaten, niet het achterste van je tong laten zien. Geen complimenten of cadeaus kunnen ontvangen. Wantrouwen. Altijd zo veel mogelijk zelf doen, alleen gaan, je alleen voelen.

Vaak heb je goede redenen om je kwetsbaarheid niet te delen. Daar zit tenslotte niemand op te wachten, wat zal diegene wel denken, het kan altijd erger, noem maar op. Allemaal vermijdingstechnieken om jezelf te ‘beschermen’.

Tegelijkertijd betekent het dat je jezelf tekortdoet in het leggen van contacten met anderen en het uit de weg gaan van intieme relaties.

Problemen met intimiteit kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Om achter de oorzaak te komen maar met name ook om het gevolg aan te pakken kan haptotherapie heel goed worden ingezet. Terug naar je eigen gevoel, jezelf, ervaren wat jij wilt en aankunt. Met respect voor jouw grenzen en zonder daar overheen te gaan tijdens een één op één relatie met de haptotherapeut.

In de haptotherapie spreken we dikwijls over het thema ‘afstand en nabijheid’.

In een vertrouwelijke omgeving de aanrakingen en oefeningen aangaan, helpt je gaandeweg tijdens de sessies haptherapie het vertrouwen in jezelf terug te vinden. Te durven voelen en ervaren ook al is er schroom of angst. Om te leren opnieuw of alsnog intimiteit te ontdekken, te genieten en lief te hebben. Om zo een relatie aan te kunnen en durven gaan met de ander. Maar ook om je huidige relatie (liefdesrelatie, familie, vrienden) die op afsterven staat door gebrek aan nabijheid / intimiteit, nieuw leven in te blazen en elkaar weer te hervinden!

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema’s die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z’n vak).


Publicatie: 21 september 2018