psychosmomatische klachten

Al een tijd loop je met lichamelijke klachten. Omdat het inmiddels wat langer duurt ga je toch naar de huisarts. Gezien de aard en de duur van de klachten zal deze je vaak doorverwijzen naar een specialist die allerlei onderzoeken in gang zal zetten. Meten is tenslotte weten. Bloedtesten, scans, foto’s, alles wordt uit de kast getrokken om te zien waar jouw klachten vandaan komen.

Maar dan blijken alle tests en onderzoeken in orde. Bij het meten is dus niets aantoonbaars tevoorschijn gekomen waardoor jouw klachten zijn ontstaan. Er is geen medische verklaring en toch heb je er last van! De artsen spreken van een ‘onverklaarbare klacht’. Veel voorkomende onverklaarde klachten zijn: chronische hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, pijn op de borst, chronische vermoeidheid, buikklachten, maag- en darmklachten, duizeligheid, hyperventilatie en hartkloppingen. Klachten die niet weggaan en inmiddels je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Alhoewel de oorzaak dus met betrekking tot de klachten niet is gevonden, is wel gebleken uit onderzoek dat pijn of lichamelijk ongemak en emoties elkaar flink kunnen beïnvloeden. Veelal vertellen artsen je dat het stress is, het tussen je oren zit. Ze kunnen niets vinden dus… Je moet maar eens met iemand gaan praten want je hebt psychosomatische klachten krijg je dan te horen.

Psyche betekent geest, soma betekent lichaam. Onverwerkte gevoelens of stress kunnen zich uiten via het lichaam. Psychosomatische klachten zijn dus lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben en geen lichamelijke. De heftigheid en de beleving van je klachten kunnen beïnvloed worden door diverse factoren zoals langdurige stress, slechte eet-en leefgewoonte maar ook heftige emoties bijvoorbeeld als gevolg van een trauma, grote (negatieve) veranderingen in je leven of ernstige problemen op je werk of binnen de familie kunnen van invloed zijn.

Maar als ze geen oorzaak voor jouw klachten kunnen vinden, wil het niet zeggen dat ze er niet zijn of dat je een aansteller bent. Voor jou zijn ze er en jij hebt er mee te maken. De invloed daarvan op jou en je omgeving is groot. Je gedraagt je anders maar ook denk je veel aan je klachten omdat je het wilt oplossen. Sociale contacten kunnen op een laag pitje komen te staan deels door onbegrip van buitenaf maar ook doordat de klachten je meer isoleren; door de ellende onderneem je minder.

Tijdens de sessies haptotherapie leer je te luisteren naar de signalen van je lichaam zonder gelijk te oordelen of conclusies te trekken. De klachten kunnen er zijn zonder er gelijk iets of juist niets mee te doen. Welk signaal wordt er door je lijf gegeven? Wat zou dit signaal betekenen, wat wil het zeggen? Door in gesprek te gaan en ook door middel van oefeningen kan tijdens haptotherapie gekeken worden hoe jij je klachten ziet en ervaart, er nu mee omgaat maar ook hoe je er anders mee om kunt gaan. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus we gaan samen zoeken naar een andere omgangsvorm waardoor de klachten je dagelijks leven minder belemmeren/beïnvloeden.

Ook aanrakingen om (beter) contact te maken met je lichaam wordt tijdens haptotherapie gebruikt. Minder verzet, strijd en overleven en meer bewust worden van de signalen zodat je meer invloed zult krijgen op jezelf en de situatie. Je krijgt meer bewustwording draagkracht en draaglast en hierdoor kan de balans beter worden.

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie. 
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 7 november 2019