Zoals er veel in het leven verandert, verandert ook een relatie. Het begin van hevige verliefdheid, ontdekken van elkaar, urenlange gesprekken, elke dag fantastische vrijpartijen, elkaar het allermooist, liefst en lekkerst vinden. Een soulmate hebben gevonden die er altijd voor je is en waar je zo vreselijk mee kunt lachen en waar je je vooral zo ontzettend bij thuis voelt. Alsof je elkaar al jaaaaaaren kent.

In het begin is die ander ideaal en je ziet (nog) niet de mindere punten. Maar aangezien iedereen die heeft, komen deze zeker vroeg of laat toch naar voren. Vanuit de schaduw zo het daglicht in. Van kleine irritaties, zoals het dopje van de tandpasta er niet op doen, kleren laten slingeren tot aan neus peuteren. Maar ook uren zappen voor de tv, smartphone, spelcomputer, die eeuwige voetbal en bijbehorende biertjes, het urenlang bellen met vriendinnen, de hoofdpijn als excuus voor geen zin in seks, altijd maar werken, kunnen op den duur flink grote irritaties geven.

Communicatie is meestal daar waar de schoen gaat wringen. Besprak je in het begin van de relatie alles met elkaar en ben je een echt eenheid. In de loop der tijd kan dat veranderen. Drukke banen, aparte sociale levens, hobby’s en sporten eisen allemaal hun eigen tijd. Tijd voor elkaar maken en in gesprek blijven is dan minstens zo belangrijk, maar lijkt soms de sluitpost. Zeker als partners ook ouders worden en er dus door de komst van een of meerdere kinderen een andere rol bijkomt. Door al het slaapgebrek, plannen, regelen en nog minder tijd voor elkaar, is het ontzettend belangrijk om elkaar nog letterlijk te zien staan.

Daarnaast is het praten ook erg lastig. Al die gevoelens, en mogelijke kwetsuren en conflicten die op de loer liggen als je hardop gaat denken.

Uiteindelijk ontwikkelt iedere relatie een patroon in het met elkaar omgaan. Tel de drukte erbij op en dan kans is dat je elkaar kwijtraakt of er ontstaat langzaam een verwijdering onbewust en onbedoeld. Hoezo elke dag wilde seks en lachen om elkaars grapjes? Alcohol wordt veelal gebruikt om te verdoven in plaats van gezelligheid en te vieren. Kinderen, huishouden en werk is niet alleen iets om in te schuilen, maar ook een plek om de waardering te zoeken. Vaak is de verwijdering in een langere periode ontstaan, erin geslopen. Soms is er ook een gebeurtenis die heeft gekwetst en tussen jullie in is blijven staan. Als dan de liefde niet meer stroomt door gebrek aan écht contact (zowel fysiek als mentaal) met elkaar, kan dit zich uiten in ruzies (stil of slaand), afstandelijkheid maar zeker ook verkilling. Dit alles kan erg beangstigend zijn, want vaak willen we elkaar niet kwijt, maar zien we ook de oplossing niet. Door weinig tot geen communicatie is er onuitgesproken onbegrip en ontevredenheid.

Veelal het klassieke moment tot vreemdgaan kan ineens erg verleidelijk worden en dus een optie. Als een buitenstaander wel lacht om jouw grappen, jouw kilootjes te veel juist heel schattig vindt staan en vooral een luisterend oor biedt en interesse heeft voor jou als persoon, is de kans aanwezig dat je voor de bijl gaat.

Te vaak en te veel knetterende ruzies, juist geen ruzie maar negeren en pijnlijke stilte, vreemdgaan, veel werken en niet thuis willen zijn, zijn signalen dat het niet goed gaat. Uit elkaar gaan is vaak een gevolg terwijl in therapie gaan een optie is om juist tot elkaar te komen. Voor velen klinkt therapie als een eindstation terwijl het juist relaties sterker kan maken en vooral dichter tot elkaar kan brengen.

Niet alleen op het moment dat het niet anders meer kan, als laatste redpoging. Maar ook op ieder tussenstation wat je tegen komt. Niet altijd omdat het niet goed gaat tussen jullie, maar omdat je wilt dat het goed blijft gaan tussen jullie. Of om te kijken of het nóg beter kan. Om te groeien en te verdiepen.

Door middel van haptotherapie kan er gekeken worden naar hoe jullie de dingen doen, hoe jullie omgaan met elkaar.

We nemen allemaal onze eigen bagage mee in de relatie (individueel patroon), dat geldt voor beide personen. Vervolgens ontstaat er natuurlijk ook nog een wisselwerking tussen de personen, het patroon van de relatie. Soms kan het zo zijn dat jullie als het ware vast zijn komen te zitten in dit patroon en lijkt een uitweg nagenoeg onmogelijk.

Door middel van haptotherapie worden de omgangspatronen in de relatie zichtbaar maar vooral ook voelbaar. Haptotherapie kan inzicht geven in de verbale communicatie zeker ook non-verbale communicatie. Het is een begin van het doorbreken van ingeslepen patronen. Zo kan er opnieuw energie en dynamiek in de relatie ontstaan.

Wat vind je belangrijk in een relatie? Wat heb je nodig? Wat gebeurt er nou eigenlijk tussen jullie?

Luisteren naar de ander zonder verwijt en voelen in je lijf wat de woorden van een ander met jou doen.

Het voelen van je eigen emoties en dit delen met de ander, ook al is dit eng (en mogelijk in het verleden niet altijd goed gegaan). Elkaar weer letterlijk gaan zien door écht te kijken en te horen door écht te luisteren. Maar ook jezelf écht laten zien aan de ander en de ander die jou ook écht kan ontvangen.

Voor je het weet heb je elkaar echt weer wat te vertellen!

N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie.
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 2 december 2017