Trauma en rouwverwerking

Trauma en rouwverwerking

Trauma en rouwverwerking. Veel mensen krijgen er mee te maken. Mannen, vrouwen, jong of oud en ja, ook kinderen. En per individu kan zowel het trauma als de rouw verschillend zijn maar zeker ook de verwerking.

Trauma kan voortkomen uit bijvoorbeeld een inbraak, overval, een ongeluk, geweld, (seksueel) misbruik of mishandeling, of door het (plotseling) verliezen van iemand. Een trauma kan hierdoor ontstaan doordat de gebeurtenis(sen) die niet goed verwerkt worden, je er in vast loopt.

Rouw ontstaat na een verlies. Verlies kan er in vele vormen zijn. Verlies van een partner door overlijden of een scheiding, verlies van een kind, van ouders of een andere dierbare, verlies van gezondheid door een ziekte, van een baan of van de wens/hoop op een kind. We kunnen in ons leven veel verliezen. Verlies is iets ingrijpends waar tijd voor nodig is om het te verwerken.

Verwerking is een proces en doet iedereen op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. We denken en voelen vaak verschillende dingen. Is de een vooral boos, is de ander juist verdrietig en weer een ander is opgelucht. Maar ook een enorm gevoel van leegte kan ontstaan. Gemis om datgene wat er niet meer is. Of dat niets meer hetzelfde lijkt, en ook niet meer is, als daarvoor. Het leven kan doelloos lijken, zijn kleur en glans verliezen.

Het leven gaat door zeggen ze, maar niemand vertelt erbij hoe…

Veel mensen vinden een luisterend oor en zeker ook de troostende schouder bij familie en vrienden. Maar vaak gebeurt het ook dat de omgeving het zat raakt om voor de zoveelste keer naar een verhaal te luisteren. Vinden dat je nou weleens verder kan gaan met je leven of er kan uit onwetendheid onbegrip ontstaan.

Of je hebt wel steunende mensen in je omgeving, maar je komt er niet meer uit en hebt het gevoel vast te lopen.

Haptotherapie kan je helpen om met de verwerking om te gaan. Verwerking gaat meestal via een aantal fases. Ontkenning uit zelfbescherming, boosheid op het lot/artsen/omgeving, gevecht aangaan door doelen te stellen, depressie vanuit een ondraaglijke onmacht maar uiteindelijk zeker ook uiteindelijk de acceptatie en aanvaarding. Deze fasen volgen niet een vast patroon en kunnen elkaar afwisselen. Het is een dynamisch proces, tenzij het stagneert. Niet alleen door in gesprek te zijn tijdens een sessie haptotherapie maar vooral door letterlijk te voelen wat je lichaam aangeeft, kun je verder komen in je verwerking. Zoeken naar een manier om de leegte weer te vullen.

De werkwijze van haptotherapie laat je inzien waar je blokkeert in je voelen, denken, herbeleven en het wel of niet handelen daarnaar. Je leert nieuwe keuzes te maken om nieuwe stappen te maken in je verwerking. Niet weg te duwen maar ook de gevoelens er te laten zijn, zonder erin te verdrinken. Maar wel zo dat je weer het leven kunt oppakken en kunt genieten ondanks het ondergane trauma of verlies.


N.B.
Deze blogs staan stil bij thema's die voorbij kunnen komen in de haptotherapie.
Op deze manier probeer ik meer beeld te geven van wat haptotherapie is en met wat voor klachten je naar een haptotherapeut kan gaan.
Deze blogs zijn tot stand gekomen door een samenwerking met Poezewoepers en Write-up (ieder zo z'n vak).


Publicatie: 1 oktober 2017