vergoeding haptotherapie

Laatste nippertje!
Van zorgverzekeraar verwisselen kan tot en met 31 januari 2017. Als je overstapt voor 1 januari dan wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Als je daarna pas overstapt, moet je zorgen dat je je oude zorgverzekering zelf opzegt.
Dus heb je geen zin om zelf achter dingen aan te lopen dan heb je tot en met 31 december om over te stappen. 
Heb je iets meer tijd nodig zal je zelf je oude zorgverzekering moeten opzeggen. Aangezien je waarschijnlijk niet de enige bent zou dit niet te veel rompslomp moeten zijn.haptotherapie

Waarom is het kijken naar je zorgverzekering belangrijk?
Waarschijnlijk heb je namelijk al een verzekering dus wat maakt het uit?
Ieder jaar veranderen er dingen in je polis, dus ook in je vergoeding. Ook al verleng je dus je oude polis betekent dat niet dat je voor dezelfde zorg verzekerd bent.
Helaas komen de meeste mensen erachter dat er iets veranderd is op het moment dat ze geconfronteerd worden met een rekening. Dan blijkt dat je iets zelf moet betalen terwijl je misschien dacht dat dit onder je verzekering zou vallen.
Bij de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis is het al langer niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten met een volledige vergoeding voor fysiotherapie.

Mijn motto is 'weet wat je kiest!' Bedenk wat voor zorg je verwacht nodig te hebben en maak een bewuste keuze.
Een aantal punten die mogelijk van belang zijn voor je keuze:
1- naturapolis of restitutiepolis. De naturapolis is vaak wat goedkoper, maar is er pas volledige vergoeding als je zorgverlener een contract heeft getekend met de zorgverzekering. Bij een restitutiepolis mag je je eigen (gekwalificeerde) zorgverlener kiezen, contract of geen contract, volledige vergoeding.
Nu lijkt dit wellicht een detail, voor jou misschien zelfs onbelangrijk. Meet-ing heeft weloverwogen geen contracten getekend voor fysiotherapie (haptotherapie werkt altijd zonder contract). Dit is niet voor niets. De inhoud van de contracten is op het schandalige af en geven de zorgverzekeraars steeds meer macht. 
Deze contracten spelen niet alleen een rol in de vergoeding van fysiotherapie, maar veel breder. Ook ziekenhuizen, revalidatiecentra, GGZ-instellingen, de hele zorg heeft hiermee te maken.
Los van de vergoedingen kan je je dus afvragen wat je belangrijk vindt. Je keuze is een statement. Naar zorgverleners, naar zorgverzekeraars (zelfs misschien wel naar Den Haag) en ook naar jezelf.
2- het online afsluiten van je zorgverzekeraar kan korting geven (ook bij dezelfde verzekering). Kijk goed naar je basisverzekering. De basisverzekering zou bij alle zorgverzekeraars hetzelfde moeten bieden, maar de prijs loopt erg uit een!
3- maak je wel gebruik van je aanvullende verzekering? Zo nee, zou je deze dan uberhaupt wel afsluiten? Uit onderzoek (2010) blijkt dan maar liefst 58% geen gebruik heeft gemaakt van de aanvullende verzekering. 
Daarnaast is er vaak geen volledige vergoeding uit de aanvullende verzekering. Er zijn diverse beperkingen die er voor zorgen dat je alsnog zelf een deel moet betalen. Voor haptotherapie geldt doorgaans dat de helft van een sessie vergoed wordt met ook nog een maximum per jaar.
4- mensen durven vaak niet over te stappen op het moment dat ze iets mankeren. Dit is wellicht een irreele angst. Van de acht verzekeraars die fysiotherapie nog wel volledig vergoeden, hanteren er vier een medische selectie.
5- het verhogen van je eigen risico heeft invloed op je maandbedrag. 
6- laat je niet alleen leiden door het geld. Kijk ook naar de service en het moreel van de zorgverzekeraar.
7- vergeet niet te kijken naar zorg in het buitenland, mits je daar wel eens komt
8- niet iedere site die zorgverzekeraars vergelijkt is daadwerkelijk onafhankelijk (dus niet 'independent'), wees hier waakzaam op!

Inmiddels is het kiezen van zorgverzekeraar ongeveer overleven in de jungle geworden. Voordat je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.
Laatste tip van mij
9- kijk naar welke zorg je verwacht nodig te hebben. Zoek vervolgens de vereniging van de beroepsgroep op en kijk/vraag wat ze daar adviseren.

Voor haptotherapie: Vereniging voor Haptotherapeuten (VVH)
Voor fysiotherapie : Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)
NB een mooi overzicht van vergoedingen fysiotherapie is te vinden op: Zorgwijzer


Publicatie: 29 december 2016