Wat is relatie begeleiding?

Om de vraag te beantwoorden wat relatiebegeleiding is, zullen we eerst moeten kijken wat een relatie is.

 

Wikipedia zegt het volgende:

“Een relatie (ook wel verhouding of betrekking) is een verband tussen meestal twee (soms meerdere) personen, concepten, verschijnselen of dingen.

Relaties tussen mensen kunnen de vorm hebben van een liefdesrelatie in diverse vormen (huwelijklatrelatieopen relatie en dergelijke). Er hoeft echter geen liefde in het spel te zijn om van een intermenselijke relatie te spreken, bijvoorbeeld bij zakelijke relaties.”

Deze omschrijving werkt goed voor mij. In de relatiebegeleiding zoals Meet-ing die geeft hoeft er niet perse sprake te zijn van een liefdesrelatie. Ik geef begeleiding aan relaties in de breedste zin van het woord; alle vormen van relaties zijn welkom.

 Dan een volgend belangrijk punt.

Veel mensen denken dat je grote problemen moet hebben, ongeveer ten einde raad moet zijn om naar relatiebegeleiding te gaan. Of dat er iets gruwelijk mis moet zijn met jou, je partner of je relatie. Een soort van laatste redmiddel.
Dit zie ik als een groot misverstand.
Een relatie is een gecompliceerd fenomeen, waar veel bij komt kijken. In werkelijkheid, vind ik, het omgaan met elkaar in een verband als een relatie, een kundigheid waar we letterlijk allemaal in bij zouden kunnen leren.

Dus al zijn er kleine wrijvingen, of komen jullie niet uit sommige verschillen en weten jullie niet hoe je ermee om kan gaan. Al is er alleen een onbestemd gevoel waar jullie iets mee willen. Of jullie moeten van hogerhand samenwerken, maar verloopt jullie samenwerking stroef. Sterker nog, al gaat alles helemaal goed en willen jullie iets nieuws leren of verder je ontwikkelen. Jullie zijn welkom.

Hoe ziet het er dan uit als jullie je hebben aangemeld?

Allereest vind ik het heel belangrijk dat jullie op het gemak zijn bij mij. Ik streef naar een open en veilige sfeer, zodat het zo aangenaam en effectief mogelijk werken is.
Het is overigens ook een misverstand dat relatiebegeleiding per definitie zwaar en akelig is. Het is niet zelden dat er gelachen wordt en dat mensen ook de lol van werken aan je relatie gaan inzien. Het doel is tenslotte dat je het leuk en goed hebt samen.

Op deze manier kan ik samen met jullie kijken naar wat er is.

Het is een vaak gekoesterde verwachting dat iemand je partner eindelijk eens haarfijn zal uitleggen wat zij of hij verkeerd doet, en jou buiten schot laat omdat jij het allemaal wél begrijpt. Dat is niet de insteek, want de relatiebegeleider heeft kennis van een realiteit die we in het heetst van de strijd meestal uit het oog verliezen. Namelijk: 'it takes two to tango.' Er is niet één partner die wat lesjes moet bijleren omdat diegene schromelijk tekort schiet. Er zijn twee partners die patronen in hun uitwisseling hebben ontwikkeld die hun relatie geen goed doen, of zelfs bedreigen. Het goede nieuws is, dat wie bereid is een en ander eerlijk onder ogen te zien, vaak vrij snel kan bijdragen aan verbetering in een relatie. Echter, de eis van die bereidheid, jezelf onder ogen te zien, werkt twee kanten op. Allebei de partners moeten betrokken willen zijn. Beiden moeten bereid zijn om te veranderen.

Nog een misverstand dat ik graag uit de weg wil helpen is dat relatiebegeleiding erop gericht is om al het oude zeer boven te halen voordat je er iets mee kunt. Dat alle oude pijn en kwetsuren uitgebreid benoemd en verwerkt moeten worden. Alle oude koeien uit de sloot als het ware.

Ik werk het liefst in het hier en nu. Natuurlijk kunnen er in het hier en nu dingen spelen uit het verleden en dan zullen we er zeker op in gaan. Maar met de intentie om te kijken welke invloed dat in het hier en nu heeft. En te kijken naar de mogelijkheden die hier ook bij komen kijken.

In het kort: ik wil samen met jullie kijken naar wat er is. Dit betekent dat we gaan verkennen hoe jullie individueel in elkaar zitten, wat het patroon is van jullie relatie en de mogelijkheden daarin te veranderen.