Kiezen zorgverzekeraar 2019

Waar moet ik op letten bij het kiezen?

De zorgverzekeraars willen zich onderscheiden van elkaar. Dit natuurlijk gericht om zo veel mogelijk cliënten aan zich te binden.

Daardoor gebeurt het dat haptotherapie soms onder de noemer beweegzorg wordt geplaatst, soms onder psychosociale zorg en nu bij een aantal zorgverzekeraars onder natuurgeneeskunde. Dit kan overigens afwijken van vorig jaar. Even goed lezen dus.

Verder is het van belang om te weten dat er geen wettelijk, verplicht eigen risico te worden betaald wat betreft haptotherapie.

Ook is geen verwijzing van een huisarts (noch specialist) nodig om een afspraak te maken voor haptotherapie. Hetzelfde geldt voor het indienen van de declaratie in het kader van de vergoeding. Dus voor zowel het in behandeling kunnen als voor de vergoeding is geen verwijzing noodzakelijk.

Naast haptotherapie wil je komend jaar misschien gebruik maken van andere zorg, zoals fysiotherapie. Wil je de vrijheid hebben om naar een hulpverlener te gaan die je zelf wilt dan is het misschien een goed idee om te kijken naar ‘vrije zorgkeuze’.

Er zijn verschillende soorten polissen; natura polis, restitutie polis, budget polis.

Lees op hier meer informatie met betrekking tot deze keuzes: consumentenbond.

Mensen kunnen zich zorgen maken of zij wel over kunnen stappen van zorgverzekering aangezien ze van alles mankeren. Dit is inderdaad iets om rekening mee te houden. Dit betreft de Medische acceptatie; Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars wel klanten weigeren.

Het volgende punt is voor mij een persoonlijke overweging, die mogelijk ook van belang is voor jou. Als we het over vergoeding hebben spreken we dikwijls vooral over geld. Echter als we naar zorgverzekeraars kijken dan spreken we ook over macht (en machtsmisbruik). Als we willen dat de zorg gezond wordt dan vind ik het belangrijk om verder te kijken dan geld alleen. Dus ook hoe gedraagt een zorgverzekeraar zich. Hoe transparant is deze met betrekking toe zijn doen en laten. Hoe is het beleid naar zorgverleners (incl. ziekenhuizen)? Jouw keuze is namelijk wel een onderdeel van dit ‘machtsspel’ en zou wel eens bepalend kunnen zijn in de toekomst.

N.B. zo is er een enquête geweest dit jaar onder cliënten van het CZ. Hen werd gevraagd wat zij van de alternatieve geneeswijze vonden. Dit had als gevolg dat een aantal disciplines uit de verzekering zijn gegaan. Dit geldt overigens niet voor haptotherapie; dit betekend dat mensen hebben aangegeven dat haptotherapie van toegevoegde waarde voor de zorg is. Dank hiervoor!

En dan hebben we natuurlijk nog de kosten van de verzekering. Een hele belangrijke reden om te blijven bij je zorgverzekeraar of juist over te stappen naar een ander.

Als je de kosten gaat bekijken, kijk dan verder dan alleen de maandelijkse premie. Doe een schatting wat je denkt nodig te hebben aan zorg en zoek op hoe deze vergoeding ligt. Zo wil het nog wel eens dat je bij een ‘duurdere’ zorgverzekeraar goedkoper uit bent.

Wil je weten hoe de vergoeding voor haptotherapie is? Ga naar vergoeding haptotherapie 2019.


Publicatie: 10 december 2018