Winnie de Pooh in de week van...

Op facebook deelt Meet-ing deze zomervakantie iedere week een serie van iets of iemand die inspireert. Om zo op speelse wijze een beeld te geven van het werkveld van haptotherapie.
De eerste week was dit Steve Jobs, tweede week was dit MWAH, week drie de Zwiterse psycholoog/psychiater Carl Jung .... en deze week was dat Winnie de Pooh.

Een gezellige dikkerd die een en al liefde en warmte uit straalt.Winnie de Pooh en haptotherapie Wist je dat er echter ook een diepere laag achter deze knuffelbeer schuilt?

Waarschijnlijk is het je toen niet opgevallen dat ieder karakter uit de verhalen lijdt aan een psychologische stoornis.
Als je de personages wat nader bestudeert zal je zien dat inderdaad ieder personage aan een stoornis lijkt te lijden.

Winnie zelf lijdt aan meer dan één stoornis.
Ten eerste heeft Winnie een obsessie voor honing, hij brengt zichzelf dan ook regelmatig in gevaar om aan een pot honing te komen. Hij lijdt duidelijk aan een eetstoornis.Anderen zeggen dat hij een verslaving heeft.
Maar naast zijn eetstoornis / verslaving heeft Winnie ook de neiging om alles te tellen, vandaar dat professionals hem ook wel eens diagnosticeren met OCD (Obsessive Compulsive Disorder).
Alsof deze twee aandoeningen nog niet genoeg zijn, lijdt Winnie ook nog aan ADHD, dit uit zich door zijn vlugge gedachten, zijn onoplettendheid, zijn onzorgvuldigheid en zijn onverschillige gedrag.

Knorretje is vaak nerveus en ervaart veel stress en angst. Knorretje heeft een spraakprobleem, hij stottert als hij spreekt. Dit lijkt te worden veroorzaakt door een irrationele angst, hij lijdt aan een gegeneraliseerde angststoornis.Winnie de Pooh en haptotherapieTeigetje is een spring in het veld. Hij is behoorlijk druk, oftewel hyperactief. Daarnaast heeft hij ook moeite met zijn concentratievermogen, hij kan maar moeilijk de aandacht erbij houden. 

Teigetje is ook erg impulsief dit brengt hemzelf en zijn vrienden vaak in de problemen. Al deze kenmerken wijzen duidelijk op ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Winnie de Pooh en haptotherapie

Iejoor is een geliefd karakter uit de Winnie de Poeh films.
Waarschijnlijk omdat hij zoveel medelijden opwekt bij de kijkers van de film. Iejoor kijkt altijd negatief naar de dingen, hij is daardoor heel gevoelig voor het ontwikkelen van een depressieve stoornis. Helaas kan Iejoor geen vreugde of andere positieve emoties ervaren. Geen wonder dus dat Iejoor zielig wordt gevonden.

Winnie de Pooh en haptotherapie

Konijn wil het altijd netjes hebben, en lijkt geobsedeerd door het schoonmaken van zijn huisje. Hij kan er ook niet tegen als de orde wordt verstoord en wordt dan vaak chagrijnig. Dit zijn duidelijke symptomen van OCD (Obsessive Compulsive Disorder).
Daarnaast staat hij bekend om zijn woede uitbarstingen.

Kanga lijdt aan een angststoornis. Ze beschermt haar kindje Roo overdreven. Ze zal Roo geen enkele seconde uit het oog verliezen. Kanga zorgt ervoor dat Roo zelf geen beslissingen hoeft te maken en hij krijgt niet de kans om fouten te maken.

Uil is heel intelligent, maar wel dyslectisch. Doordat hij zo slim is heeft hij wel een narcistische stoornis ontwikkeld. Uil denkt alleen aan
zichzelf en hij denkt zelf dat hij het meest intelligente dier van het hele bos is. De andere dieren zijn volgens hem maar dom vergeleken met hem. Een echte narcist dus.

Winnie de Pooh en haptotherapie

Ten slotte hebben we nog Janneman Robinson. Janneman heeft schizofrenie, hij heeft 
waanbeelden waarin zijn speelgoed (de andere personages) levend zijn.
Ieder personage geeft een gevoel van Janneman zelf weer.
Hij is een kind dat sociaal leert te functioneren en communiceren....

Winnie de Pooh en haptotherapieVoor zoverre Winnie de Pooh.
Misschien herken jij jezelf in een van deze personages?
Of misschien wel een beetje in iedere personage?

Ik hoop dat je dit gelezen heb met een glimlach en Pooh met zijn wijsheid nog eens langskomt in je gedachten.